В'єтнамська кухня з кожним днем ​​завойовує все більше сердець – любителів екзотичних азіатських страв. У себе на батьківщині в'єтнамська кухня умовно ділиться на три різновиди, в залежності від регіону (Північний В'єтнам, Центральний та Південний). Кухня Північного В'єтнаму відрізняється помірністю смакових якостей, переважають солоні страви, використовується багато овочів і прісноводні види риб і тварин. У Центральному В'єтнамі страви по-особливому вишукані, так як довгий час в цьому регіоні розташовувалася імператорська столиця. Страви, в основному, більш солоні і гострі, в порівнянні з Північчю і Півднем. На Півдні страви відрізняються кисло-солодкими нотками смаку, при приготуванні часто використовується цукор і кокосове молоко. Кухня цього регіону більше за інших зазнала на собі вплив китайської і тайської кухонь.

   Головною рисою в'єтнамської кухні є гармонійне і збалансоване поєднання інгредієнтів і смаків. В'єтнамці не їдять окремо одне блюдо, а поєднують його з іншими стравами, соусами і приправами. Поєднуються продукти згідно з принципами балансу протилежностей Інь-Ян (виділяють розігріваючі і охолоджуючі продукти) і п'яти основних елементів (кожен основний смак відповідає елементу).

   Свого часу В'єтнам був колонією Франції, що, безсумнівно, вплинуло на в'єтнамські кулінарні традиції. Стали використовуватися нові інгредієнти, нові способи приготування (наприклад, приготування на вершковому маслі або додавання вина) звичних для в'єтнамців продуктів. Було представлено нові страви, проте вони у значній мірі «в'єтнамізувались», а деякі в'єтнамські страви стали ближчими до європейської кухні.

   Найвідомішим прикладом в'єтнамо-французької ф'южн-страви є «бань мі» - в'єтнамські сандвічі. Основою для цієї страви є білий хліб – багет, розрізаний уздовж, а начинкою стали традиційні в'єтнамські продукти: в'єтнамська ковбаса, кінза, огірок, маринований дайкон та ін. часто з французької заправкою – майонезом.

   Іншим «відлунням» колоніального минулого є велика кількість страв з яловичини, які з'явилися в той час. Наприклад, на початку ХХ століття на Півдні з'явився звичай подавати під час одного прийому їжі 7 різних страв з яловичини.

  В'єтнамська кухня надзвичайно багата і різноманітна, але є, звичайно, в ній страви, які заслужили собі національну та всесвітню славу і краще за всіх представляють кулінарні традиції В'єтнаму. Серед них суп фо (це не зовсім суп у нашому розумінні, а локшина, залита окремо звареним бульйоном). Фо вважається класичним блюдом в'єтнамської кухні, проте з'явилося воно відносно нещодавно – за часів французького колоніального періоду.

   Основні інгредієнти – біла рисова локшина і прозорий бульйон, зварений з кісток з додаванням спецій (прожарений на сковороді без олії імбир, цибуля, кориця, аніс, кардамон і т.д.). Найчастіше фо готують з яловичиною та куркою. Зазвичай локшину кладуть у велику миску, зверху тонкі скибочки м'яса. Далі вони заливаються гарячим бульйоном і посипаються зеленню (зелена цибуля, паростки бобів, кінза та ін.). Окремо до фо подають свіжий лайм, подрібнені трави, трохи соусу чілі, мелений перець.

   Інша популярна страва – бун бо. Є два різновиди: бун бо Хюе (з'явився в стародавній столиці Хюе) і бун бо Нам Бо (батьківщина цього виду – Південний В'єтнам). Бун бо з древньої столиці Хюе, як і фо, являє собою локшину з бульйоном, але є ряд відмінностей. Локшина, яка використовується для бун бо, крупніша і кругла в розрізі. Бульйон вариться з яловичої кістки і спецій. На відміну від фо, бун бо Хюе гостріше, подається з салатом, бобовими паростками і лаймом.

   У нас Ви знайдете Бун бо Нам Бо – південний варіант страви. Він відрізняється від інших видів локшини тим, що в ньому не використовується бульйон, а поєднання кисло-солодкого рибного соусу і смаженої цибулі, свіжі овочі. У тарілку викладається свіжа зелень, потім відварна локшина, заливається гарячим соусом, зверху тонкі скибочки смаженої яловичини, все посипається смаженою цибулею і арахісом.

    Страва, яка подарувала назву нашому закладу, - нем. Це одна з найпопулярніших у країні і за кордоном в'єтнамських страв. Назва «нем» більш поширена на Півночі В'єтнаму. У Центральному В'єтнамі вона називається «зам», а на Півдні - «ча зо». Неми – це роли: загорнута в рисовий папір начинка, до складу якої входить нежирна свинина, яйце, скляна локшина, овочі, гриби, креветки (інгредієнти можуть варіюватися в залежності від регіону).

   Неми присмажуються в олії до золотистої скоринки. Подаються до столу обов'язково з рибним соусом, в який додається перець чілі і часник. Також як гарнір може подаватися локшина і овочі, особливо зелень: кінза, салат, базилік.

   І це, звичайно ж, далеко не все. В'єтнамська кухня може здивувати багатством і різноманіттям страв і порадувати оригінальним смаком будь-якого гурмана. Відчуйте дух В'єтнаму за допомогою традиційних в'єтнамських блюд у «NEM».